Savant na een ongeluk

0
669
views
Savant na een ongeluk

 Savant na een ongeluk

Savant na een ongeluk.

Er zijn een aantal mensen die een savant zijn geworden na een ernstig ongeval. Bij het hebben van ernstig hersenletsel konden ze opeens gebruik maken van ongekende muzikale, artistieke of wiskundige capaciteiten. Deze capaciteiten hadden ze voor het ongeval niet. Een voorbeeld hiervan is Orlando Sorrell.

Savant nadat hij een honkbal tegen zijn hoofd kreeg | Orlando Serrell.

Orlando Serrell was een normale tienjarige jongen totdat hij tijdens het honkballen een bal tegen de linkerkant van zijn hoofd kreeg en hierdoor zijn hersenen beschadigde. Vanaf die dag kan hij zich herinneren wat voor weer het was, op elke willekeurige dag na zijn ongeluk en kan hij je vertellen wat voor dag het is op een willekeurige datum in het verleden of in de toekomst. Dit was het bewijs dat het syndroom dus kan ontstaan na het krijgen van letsel. Daarnaast zijn er ook voorbeelden van mensen met dementie.

Verworven savant.

Wanneer een Savant ontstaat na letsel of ziekte noemt men dit een verworven savant.  . De beschadiging aan de linker hemisfeer van de hersenen heeft ervoor gezorgd dat deze helft, die normaal “onnodige details” weg filtert zijn werk niet meer kon doen.

Uit onderzoek is gebleken dat bij savants specifiek het voorste gedeelte van de linker temporale kwab onderontwikkeld is. Hierdoor valt de filterfunctie van de linkerhersenhelft weg en krijgt de rechterkant vrij spel. In experimenten op personen is gebleken dat mensen inderdaad met meer detail gingen tekenen of beter waren in het berekenen van datums of complexe vermenigvuldigingen.

Savant na het vallen op beton in het zwembad | Derek Amato.

Derek Amato, 39, leed aan een ernstige hersenschudding nadat hij met zijn hoofd op de betonnen vloer van een zwembad viel. Als gevolg ervaarde hij gehoorverlies, geheugenverlies en hoofdpijn. Maar er was nog een ongebruikelijke neveneffect van zijn blessure. Amato, die nog nooit een muzikale opleiding had gehad kon opeens piano spelen en is nu een meester pianist.

 

 

 

 

Geef een reactie